Heel Den Haag Leest bij Het Glazen Radiohuis 2024
Ook dit jaar was Heel Den Haag Leest te gast bij Het Glazen Radiohuis. Met dit initiatief, van onze partner Stichting Lezen en Schrijven, wordt een week lang aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland.
Taalvaardigheid centraal
Dagelijks zijn er vele gasten aanwezig om dit onderwerp te bespreken en het met elkaar te hebben over manieren om de taalvaardigheid te vergroten. Zo ook met Sophie Lust en Mária Jansen, docenten op Christelijk Lyceum Zandvliet en Marjolein Kool, projectleider van Heel Den Haag Leest en beleidsmedewerker bij ROC Mondriaan.
Week van lezen en schrijven
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle Nederlanders, ongeveer 1 op de 6 mensen. Alle reden dus om hier jaarlijks bij stil te staan tijdens de Week van lezen en schrijven. Een week waarin het belang van taal in onze maatschappij wordt benadrukt en mensen samenkomen om een verschil te maken.
Samen sterk voor leesbevordering
Zoals al duidelijk wordt met de programmering van Het Glazen Radiohuis zijn er veel betrokkenen en organisaties die zich bezighouden met dit onderwerp. Ook de partners van Heel Den Haag Leest slaan de handen ineen om de taalvaardigheid te vergroten.
“Waar je ook komt, taal is heel belangrijk.” zegt Marjolein. “Niet alleen op scholen, maar ook bij bijvoorbeeld het Juliana Kinderziekenhuis willen de kinderen die daar liggen graag even met een boek kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid.”
Aansluiting vinden
Marjolein benadrukt verder dat het heel belangrijk is om met boeken aan te sluiten op de belevingswereld van de lezer. Zij adviseert dan ook om de interesses van leerlingen of andere lezers te leren kennen en een boek te zoeken dat hier bij past.
Ook Sophie en Mária sluiten zich hierbij aan. “In de loop van de schoolperiode ga je mee in de ontwikkeling van de leerlingen” vertelt Sophie. “In de eerste klas zie je ze jong en onbevangen binnenkomen. Ze zijn heel eerlijk en nieuwsgierig. In deze fase nemen we zowel de leerlingen als hun ouders mee in het belang van lezen voor de ontwikkeling.”
Naarmate de leerlingen ouder worden wordt de invloed van ouders steeds kleiner. “Het is dan van belang om de leerlingen in groepjes boeken te laten bespreken en leestips te laten delen, zo ontwikkelen ze met elkaar het leesplezier” zegt Mária dan ook.
Het juiste boekenaanbod
“Sinds dit jaar heeft Christelijk Lyceum Zandvliet ook een schoolbibliotheek” vertelt Mária enthousiast. “We hebben de titels in onze bibliotheek zelf geselecteerd, dus hier zijn alleen maar hedendaagse boeken te vinden.”
Op de vraag of zij alle boeken gelezen hebben moeten de docenten, begrijpelijkerwijs, nee antwoorden. Wel gaan zij regelmatig evenementen af als de Boekenbon Literatuurprijs om nieuwe gerenommeerde boeken aan hun assortiment toe te voegen.
Wat als lezen niet lukt?
Naast het onderstrepen van het belang van lezen is de realiteit ook dat er ouders zijn die laaggeletterd zijn. Wanneer hun kinderen om hulp vragen bij het maken van huiswerk, staan de ouders machteloos. Een gevoel waar Marjolein een prachtig lied over schreef, wat zij live op de radio speelde ter afsluiting van het interview.
Inspiratiesessie bij Christelijk Lyceum Zandvliet
Na het radio-interview spreken we nog even verder met Sophie en Mária over de volgende inspiratiesessie. Deze zal namelijk plaatsvinden bij hen op school, waar we meer horen over de leesaanpak en natuurlijk de schoolbibliotheek. Ook zullen leerlingen van de school hier in gesprek gaan met schrijver Murat Isik over zijn boeken en leesplezier. Ben jij al net zo nieuwsgierig als wij? Je kunt erbij zijn! Op 7 november 2024 ben je van harte welkom. Klik hier om je gratis in te schrijven.
Zet jij je ook in voor een betere taalvaardigheid en meer leesplezier?
Sluit je dan aan als partner van Heel Den Haag Leest. Partner worden is kosteloos, het enige wat wij je vragen is een plan van aanpak te schrijven om het leesplezier in jouw organisatie verder te stimuleren. Zo zorgen we met elkaar dat we de taalvaardigheid blijven verbeteren, net zo lang tot laaggeletterdheid geen onderwerp van gesprek meer hoeft te zijn.
Klik hier om de interviews en het lied terug te luisteren