top of page

Een nieuw plan van aanpak diner

In de aanloop naar een nieuw plan van aanpak diner, blikken we nog even terug op de vorige sessie van 4 maart 2024. Hier kwamen verschillende partners samen om aan de slag te gaan met hun eigen leesaanpak. We gingen met elkaar in gesprek over vragen als: Wat zijn de kansen en uitdagingen die we ervaren rond leesbevordering? Welke mogelijkheden zijn er om de onderlinge samenwerking te versterken? En wat heb je nodig om jouw leesaanpak verder uit te breiden?

Initiatieven om trots op te zijn!

We begonnen deze sessie met een uitwisseling van leesinitiatieven waar we trots op zijn. Initiatieven waarmee we in onze organisaties een verschil hebben kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan centrale boekenkasten, nieuwe schoolbibliotheken en inspirerende verhalenkoffers, maar ook aan nieuwe samenwerkingsverbanden, een door leerlingen gemaakt magazine, voorleeswedstrijden en inspirerende informatieavonden rond leesplezier voor verschillende doelgroepen.

 

Kansen en uitdagingen

In kleine groepjes werden vervolgens de kansen en uitdagingen geïnventariseerd. Wat kom je tegen als je aan de slag gaat met een nieuwe leesaanpak voor jouw organisatie?

 

Een belangrijke uitdaging die hieruit naar voren kwam, is het draagvlak binnen de organisatie. Met name wanneer het uitvoeren van de leesaanpak afhankelijk is van één persoon is het de kunst om collega’s telkens opnieuw mee te nemen in je enthousiasme en ideeën. Daarbij blijkt dat de ambitie soms groter is dan de mogelijkheden. Het is dan ook zaak om jouw ideeën behapbaar te maken. Waar begin je? En hoe bereik je de verschillende doelgroepen waar je mee te maken krijgt? Begin klein en zorg dat je jouw activiteiten steeds verder uit kunt breiden.

 

Gelukkig zien de aanwezigen ook veel kansen. Zij zien mogelijkheden om actiever samen te werken met collega’s, buurtinitiatieven en andere partners. Om vaker in te haken op de activiteiten van derden en met elkaar een olievlek te creëren, zodat we kunnen leren van elkaars aanpak en ervaringen. Ook de mogelijkheid om lezen aan verschillende schoolvakken en activiteiten te koppelen wordt gezien als een belangrijke kans. Met boeken die aansluiten op de lesstof en bij de interesses van de leerlingen. Daarbij adviseren de partners om boeken in meerdere talen aan te bieden. Ook hier komt het stapsgewijs uitbreiden van de leesaanpak aan bod. Klein beginnen om groots te eindigen!

 

Concrete stappen

We sluiten de bijeenkomst af door de kansen en uitdagingen om te zetten in concrete stappen. Wat willen we behouden in onze huidige leesaanpak, wat willen we verbeteren, waar willen we mee beginnen en waar willen we mee stoppen? Een efficiënte methode om heldere vervolgstappen te kunnen formuleren en een plan van aanpak te schrijven of aan te scherpen.

 

Ben jij nieuwsgierig naar deze methode? Probeer het zelf! Hieronder staat een template dat je alleen of samen met jouw collega’s in kunt vullen om de leesaanpak op jouw locatie naar het volgende niveau te brengen.



Een nieuw plan van aanpak diner

Op 18 juni 2024 ontvangen wij een deel van onze partners voor een nieuw plan van aanpak diner. Hier zetten we in op de toekomst van het lezen. Hoe ziet lezend Den Haag eruit als we een paar jaar verder zijn? En wat kun je concreet doen om met jouw organisatie bij te dragen aan een enthousiast lezende stad? Je gaat naar huis met voldoende inspiratie om de volgende dag direct mee aan de slag te gaan!

 

Wil jij erbij zijn? Schrijf je dan nu in: via https://www.heeldenhaagleest.nl/pva-diner-aanmelden.

bottom of page