VERHALEN
NIEUWS EN BLOGS
Volop inspiratie tijdens de vijfde Heel Den Haag Leest Inspiratiesessie
Wat een leesfeest was het weer! Op donderdag 7 november 2024 vormde Christelijk Lyceum Zandvliet het decor van een nieuwe Heel Den Haag Leest Inspiratiesessie. Onder leiding van Leila Prnjavorac trapten de leerlingen van deze school het plenaire deel af met een fantastisch interview met bestsellerauteur Murat Isik. Het startsein voor een inspirerende middag.
Scholieren Ontmoeten Schrijvers in Bibliotheek Den Haag
In het kader van de Boekenbon Literatuurprijs organiseerde de Centrale Bibliotheek Den Haag ook dit jaar een ontmoeting tussen scholieren en schrijvers. Op donderdag 6 november 2024 kwamen in Podium B zo’n 160 leerlingen samen van verschillende scholen. Allemaal hadden zij een van de vijf boeken gelezen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Boeken waarvan de schrijvers aanwezig waren om met hen in gesprek te gaan, terwijl zij gespannen afwachtten wie van hen deze avond de Boekenbon Literatuurprijs 2024 in de wacht zou slepen.
De handen ineen voor leesplezier in Bezuidenhout West
Op bezoek bij het wijkcentrum van Wijkz in Bezuidenhout West. Hier lopen kinderen en ouders iedere vrijdag verwachtingsvol naar binnen voor de volgende editie van de voorleesmiddagen. Een uniek initiatief waarvoor buurtbewoonster Niloufar een samenwerking aanging met Marilyn van Wijkz en Djadi van Podium NOORD. Samen brengen zij met veel succes meer leesplezier naar de wijk.
Een nieuwe manier om prentenboeken te lezen
Deze maand spreken we Sjors Miltenburg van onze nieuwe partner BookaBooka. Hij startte zo’n vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de gelijknamige prentenboeken (voor)lees app. De groeiende bibliotheek van deze app bevat inmiddels meer dan 1400 boeken die in meer dan 25 talen gelezen kunnen worden.
Ieder kind moet de ruimte krijgen om in de eigen taal te lezen
Zegt Clayton Pikero, van onze nieuwe partner BukiBoek. Hij wilde bij de geboorte van zijn eerste kind, zijn thuistaal Papiaments doorgeven en besefte dat er meer ouders met deze behoefte moesten zijn. Toen hij merkte dat er weinig boeken beschikbaar waren in zijn taal, begon hij een webshop met een steeds groter wordend assortiment aan kinderboeken in meer dan 30 verschillende talen. Inmiddels zet hij zijn kennis over meertaligheid in om scholen, bibliotheken en andere organisaties te adviseren bij het ontwikkelen van hun taalaanpak en het inrichten van een meertalige schoolbibliotheek.
De waarde van meertaligheid in leesbevordering en leesonderwijs
Onlangs hebben wij Meertalig.nl als nieuwe partner mogen verwelkomen! Maaike Verrips, initiator van dit informatieve platform, gaf op 4 april 2024 al een workshop tijdens onze inspiratiesessie. Hier benadrukte zij de waarde van meertaligheid, een onderwerp waar veel van onze partners mee te maken krijgen. “Het is achterhaald te denken dat we een bepaalde taal moeten kiezen, juist het kennen van verschillende talen vormt een rijke bron van inspiratie in leesbevordering en leesonderwijs” zegt Maaike.
Een feestelijke avond voor het 10-jarig jubileum van Taal aan Zee
Terwijl we de zaal in lopen zien we een feest van herkenning om ons heen. Cursisten en vrijwilligers die elkaar enthousiast begroeten en naar elkaar wijzen. “Dat zijn mijn mensen daar, die komen uit Iran” druk zwaaiend staat onze buurvrouw naast ons. De betrokkenheid spat ervan af. Niet veel later spreekt zij iemand aan op de rij achter ons, “Ik heb Oekraïense muziek opgezocht op Spotify, ik zal het je zo even laten horen”.
Dit is Taal aan Zee. De organisatie waarvoor de grote zaal van Theater aan het Spui volledig gevuld is met betrokken mensen die nauw samenwerken in het leren en doceren van de Nederlandse taal.
Een nieuw plan van aanpak diner
In de aanloop naar een nieuw plan van aanpak diner, blikken we nog even terug op de vorige sessie van 4 maart 2024. Hier kwamen verschillende partners samen om aan de slag te gaan met hun eigen leesaanpak. We gingen met elkaar in gesprek over vragen als: Wat zijn de kansen en uitdagingen die we ervaren rond leesbevordering? Welke mogelijkheden zijn er om de onderlinge samenwerking te versterken? En wat heb je nodig om jouw leesaanpak verder uit te breiden?
Ontdek de kracht van meertaligheid
Maak kennis met Jungle the Bungle, onze nieuwe partner binnen Heel Den Haag Leest. Hier werken Carolina en Amber dagelijks aan het versterken van de taalvaardigheid én het leesplezier door kinderen spelenderwijs een nieuwe taal aan te leren. Spaans, Engels, Nederlands, bij Jungle the Bungle maakt het niet uit welke taal je spreekt. Zij helpen je aan een steeds grotere woordenschat.
Hoe breng je leerlingen aan het lezen?
Als docent van het YES College weet Vincent Burger hoe lastig het kan zijn om leerlingen te motiveren om te lezen, zeker als zij niet direct zelf een boek op zouden pakken. Hij probeert dan ook telkens nieuwe manieren te vinden om te intrigeren, te inspireren en boeken tot leven te wekken. Hoe hij dat doet? Dat lees je in deze blog.
Een krachtige impuls voor het Haagse leesplezier
Op 11 april 2024 vond met groot succes een nieuwe inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest plaats bij onze partner; het Segbroek College. Met zo’n 80 professionals vanuit verschillende onderwijsinstellingen, kinderopvang, bibliotheken, gemeente en andere organisaties, kwamen we samen voor het vergroten van het leesplezier in de stad. We hebben nieuwe kennis opgedaan, nieuwe samenwerkingen gevormd en gaan met hernieuwde motivatie aan de slag om het leesplezier nóg verder te vergroten.
Leesinspiratie tijdens Heel de Pabo leest
Naar aanleiding van de eerste ‘Heel de Pabo leest!’ spreken we Marja Loomans, lerarenopleider en docent Nederlands aan de Inholland Pabo. Na haar bezoek aan de inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest besloot de Pabo de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor eerstejaars Pabostudenten nog meer aan te kleden als een evenement. Er werd een leesfeest van gemaakt met workshops, optredens, een lezing van een kinderboekenauteur en boekenverkoop door de Haagse kinderboekhandel Alice in Wonderland. Het werd een energieke en zeer inspirerende dag voor hen die zich de komende jaren zullen inzetten om het leesplezier bij kinderen en jongeren te vergroten.
Leesmotivatie op Kindcentrum Speleon
Hoe motiveer je kinderen om te lezen? En hoe zorg je ervoor dat zij uit zichzelf een boek oppakken? Met deze vragen ging Emin, gedreven leraar bij Kindcentrum Speleon, aan de slag. Hij ontwikkelde een bibliotheek op locatie die binnen een jaar na de realisatie al een groot succes bleek te zijn. Hoe deed hij dit? En wat kunnen andere scholen en kinderdagverblijven hiervan leren? Meester Emin geeft tips!
Leesinspiratie door het vinden van de juiste boeken
Samen met Loes van Lakerveld, docent bij onze partner Taal aan Zee, spreken we over het belang van lezen in het leren van een taal. Loes geeft spreekvaardigheid en gaat tijdens haar lessen vooral veel met de cursisten in gesprek. Daarnaast organiseert ze culturele uitstapjes en leest ze samen met de groep sinds november 2023 boeken in makkelijke taal tijdens haar les.
Een unieke start van De Nationale Voorleesdagen bij het Kinderboekenmuseum
Wat een feest! Vandaag zijn De Nationale Voorleesdagen 2024 begonnen met een heel speciaal voorleesmoment voor kinderen van Kinderopvang 2Samen. Zij zijn met veel enthousiasme ontvangen in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.
Zodra de kinderen hebben plaatsgenomen in de tentoonstellingsruimte De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt, komt directeur Aad Meinderts bij hen zitten om voor te lezen uit het betoverende prentenboek van dit jaar: "Help! Een Verrassing!" van Miriam Bos.
Intensieve samenwerking voor leesplezier tussen Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan
Na een succesvolle eerste samenwerking van Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan, is er besloten tot een bredere aanpak voor het creëren van nog meer leesplezier onder Haagse studenten. Dankzij de financiële ondersteuning van ‘Kunst van Lezen’ zal er dit schooljaar worden gewerkt aan leesbevordering en het vergroten van het leesplezier op De School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening en de School voor Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan.
De Haagse Leest, dé leescampagne van de Haagse Hogeschool
Als partner van Heel Den Haag Leest zet ook De Haagse Hogeschool zich dagelijks in voor leesbevordering en het vergroten van het leesplezier. Om hier meer bekendheid aan te geven startte de school dit jaar met een leescampagne genaamd De Haagse Leest. Aftrap van dit campagnejaar was een leesfestival van drie dagen in het Atrium van de school.
Dé LEES-app voor jongeren! Gebruik jij hem al?
In september 2023 werd de LEES-app geïntroduceerd. Een gratis app waarin vmbo leerlingen en mbo studenten boeken kunnen lezen én luisteren, speciaal geselecteerd voor hun leeftijd en interesses. De LEES-app biedt een nauwkeurige selectie van ruim 120 boeken die tot de verbeelding spreken, informeren en inspireren. Benieuwd naar het ontstaan van deze app en de visie erachter? Lees dan snel verder!
Succesvolle inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest wakkert leesvuur aan bij bezoekers uit de hele stad
Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag was op 7 november 2023 het bruisende toneel van een tweede sprankelende inspiratiesessie. Hiermee bewijst Heel Den Haag Leest opnieuw het belang van lezen en literatuur, dat door de hele stad gedragen wordt. Partners, professionals en geïnteresseerden kwamen samen om te genieten van een gevarieerd programma rond leesbevordering en leesplezier.
Verhalen als fundament, in gesprek over leesinspiratie
Hoe motiveer je jongeren om te lezen? Hoe kunnen we lezen vanzelfsprekend voor hen maken? Nicky de Boer van het platform Lezenslessen maakte van het beantwoorden van deze vragen haar missie. Zij stelt verhalen centraal als fundament van het leven. Als spiegel, waarin je jezelf kunt herkennen en leren kennen.
Glazen Radiohuis geeft aandacht aan taal en laaggeletterdheid
Morgen is het zover! Dan zijn we met Heel Den Haag Leest te gast bij het Glazen Radiohuis. Twee weken lang is hier aandacht geweest voor laaggeletterdheid. De eerste week in Zoetermeer en de tweede week in Den Haag.
Tijdens deze weken deelden mensen en organisaties hun verhalen en ervaringen rond dit onderwerp. De bedoeling is om hiermee bewustzijn te creëren en tot laagdrempelige oplossingen te komen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Een initiatief waar wij als leescollectief natuurlijk graag aan bijdragen!