top of page

Unieke ideeën voor leesbevordering? Bij twijfel, gewoon doen

Stel je voor, je hebt een idee. Een idee dat kinderen, jongeren of volwassenen, kan helpen aan een fijne leeservaring. Via een podcast, blog, lesprogramma, masterclass of een ander medium breng jij boeken en verhalen tot leven. Althans, dat zou je graag willen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je plan slaagt?

Als publieksprogrammeur bij Bibliotheek Den Haag weet Liesbeth Bouman als geen ander hoe je met de meest uiteenlopende ideeën om kunt gaan. Onvermoeibaar werkt zij aan een diversiteit aan projecten rond leesplezier en leesbevordering. Haar advies? Als je denkt dat je idee in een behoefte voorziet, praat er dan over met verschillende mensen. Begin klein, onderzoek de mogelijkheden en maak het grootser.

 

Altijd wat te doen rond leesbevordering

Met een unieke mix van boekenliefde, kennis van leesbevordering en neurodiversiteit zet Liesbeth Bouman zich in voor de gaafste leesprogramma’s. In samenwerking met collega’s en docenten zorgt zij landelijk voor meer leesplezier door bij te dragen aan projecten als:

 

Van idee naar oh zo spannende werkelijkheid

De mooiste projecten ontstaan vanuit oog voor wat er speelt, wat er nodig is en wat er nog niet beschikbaar is. Vanuit deze principes gaat Liesbeth van start. Ze zet haar netwerk in om ideeën te toetsen én met elkaar om te zetten in werkelijkheid.

 

“Het mooie en tegelijkertijd lastige is dat ik geen beren op de weg zie. Ik had het idee om een podcast voor jongeren op te nemen over de Haagse schrijver Louis Couperus. Een ervaren podcastmaker raakte enthousiast, we gingen naar een school en maakten in het Louis Couperus Museum de eerste opnamen. Het opnemen was ontzettend spannend. Ondanks mijn goede voorbereiding merkte ik dat interviewen echt een vak is waar ik niet voor ben opgeleid. In de opname hoor je dit terug. Toch maakt juist die uitdaging het voor mij zo leuk om te doen.” vertelt Liesbeth.

 

De laatste aflevering van de podcast zal in de bibliotheek worden opgenomen. Hiermee wordt het werk van Louis Couperus nieuw leven in geblazen en is er opnieuw een idee rond leesbevordering gerealiseerd. Liesbeth laat hiermee zien dat we ons nooit moeten laten remmen door de mogelijke problemen die een idee in de weg zouden kunnen staan.

 

Je hoeft het niet alleen te doen!

Sluit jouw idee aan op wat er speelt en nodig is, maar lukt het je niet om het zelf uit te voeren? Kijk dan eens of iemand je kan helpen.

 

Van stichting tot boekhandel, van kinderopvang tot bibliotheek en van school tot museum, Heel Den Haag Leest bestaat uit een netwerk aan partners die zich inzetten voor leesbevordering en leesplezier in onze regio.

 

Wil je ergens over sparren of wil je meer weten over Liesbeth Bouman en de projecten van Bibliotheek Den Haag? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

bottom of page